Monday, 25 February 2013

1st time bertugas kat PLKS~

ASSALAMUALAIKUM WBT~

setelah kesekian kalinya menghupdate bl0g, hari ini nk bercerita lah plak pasal tugas se0rang 
PEGAWAI IMIGRESEN yang bertugas di bahagian PLKS. PLKS~ apa itu PLKS ?
PLKS stands f0r PAS LAWATN KERJA SEMENTARA. 
untuk pengetahuan u 0lls, kaunter bahagian PLKS ngan kaunter laen terasing. ad tembok yang menghalang, c0ntohnya macam ne~

[cantik nye ! nak nie ble da ad umah sendirik nanti !]

hahaahahaaa. tpiy tipu lah law aku cakap wall tuw secantik ini. kakakaa~
spe jer yang ad kat kwasan PLKS ni ? mestilah 0rg awk 0oi. hahahaa.
semua yang kat bhgian PLKS ne sebenarnye tgh tunggu agen2 d0rg dtg tuntut. nk keje kan biasanya melalui agen lah. eh, 0rg mane jer yang nk keje kat sni ne ? haaaa. nie mmg lah s0alan c0mm0n yang pe0ple selalu tanya kan ?? bak kte pakcik astr0 : macam-macam ada! dari seluruh pel0s0k dunia. 
f0r example : INDIA, CHINA, VIETNAM, BANGLADEH, MYANMAR, NEPAL, PAKISTAN n etc. tpiy kebanyakannya yang ni2 jer lah.

eish, nk ms0k an gmbr kasi tnjuk kat k0rg pun susa, hahaa. y y y ? sebab k0rg da ty aku jawab lah.
aku sebenarnye tgh curik tulg. gne pc kaunter bkak bl0g. haha. 
wei, k0rg jgn plak nk ngada kasi taw b0s aku taw. kang tak pasal2 kne penamp0. hahahaaa


hahahaa. gimik pnye lah kan ? 0kei! ala2 0rg zaman purba pun bleh :D

mama n0rizah a.k.a mama terh0rmat penah ty,
mama : matul,matul. kalu mama nk ambik bibik bleh k0 matul edjas? hahaa. v mur0h2 lah k0 mama~ 
me with my blanky face i said : bibik ? tak taw lah mama sebab matul keje lam 0fis. tak ajim lg keje kat kaunter.
[this c0nversati0n was bef0re i entered arrival n0r depart s0 tak taw pape. hahaa. but then just n0w i asked my seni0r wh0se name abg fatah a.k.a tak taw nme pnjangnye yang memang 0rg kelantan jgak~]

me with curi0us face : abg fatah ! nk tnye ni, kalu kte nk ambik bibik kei, kne mari klia k0? (means : law kte nk ambik bibik kne apply kat klia jgak ke?) 
he said : tak lah, apply kat kb lg senang. law ambik ngan agen lmbt/mahal. law ambik sendirik cepat/murah.
i was like, 0hmy ! bru tahu. hahahaaa. upenyer susa jugak kejenya. s0 in my 0pini0n, better tak usah ambik bibik. janganlah nk menambah jumlah penduduk asing kat negara kte. lambakan da banyak sgt smpaikan 0rg malaysia sendiri takde keje but keje utk 0rg asing berlambak pulak. s0meh0w, kadang-kadang terfikir jgak yang 0rang malaysia nih terlalu memilih keje. eish! macam-macam hal. tuw lah kan. 0rang kate, "RAMBUT SAMA HITAM HATI LAIN-LAIN"
hahaaa. btw, see yaaaa !

No comments: