Monday, 10 June 2013

me.now.future?

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua!
hhmmmm. long time since the last time kte update entry kan? fuuhhhh. penat sih keje. seyes tak sangka kerja ni sangat memenatkan. but then, keje kan. takkan ah ble ase penat da nk putus asa? hey! kamonlah~~ law putus asa skrg, nanti pun kte akan keje gak kan? hidup kan bak roda. kejap atas, kejap bawah but then dua2 pun kte akan ase samada dup ats /bawah~

kte sblum ni 2 bln pegi kursus. aghhh. law awk2 sume tgk mke kte time kursus, wow! mesti awk2 sume gelak golek golek guling guling sampai muntah. muka kte nmpk mata jer wak. laen2 nmpk mcm wktu malam. haaaa. cbe pk law malam kte jalan tanpa bawak torchlight. gelap tak nampak ap2 kan? haaa. mcm tuw lah kte wak... wuuu. malu sih~

okei,please jgn gelak. korg nmpk tak mcm org ap? tak bleh nk jwbkan? sebab mmg da tak taw nk ckp ap. teruk wooo. merana ase. hahahaa. its okei lah, setiap kejayaan tuw bermula daripada sebuah pengorbanan rite? si y dont berkorban sket utk berjaya. tak salah kan?

kte kursus kat port dickson n9. tepi pantai lagi. wow! how romantik~ but FYI, dlm mse 2bln tuw. tak smpai 1o kli kami kua drpd HOTEL 5 BINTANG tuw. woi, giler weh. giler~ kami da mcn kat dlm gua, tak taw ap2 pasal dunia lua. hahaa. nu bru kusus imigresen, 2bln jer pun. law polis y 6bulan tuw? aish! terer ah korg! kte tabik spring kat korg! hehehe

ap2pun kte sme2 berkhidmat utk ngra, so sme2 lah berganding bahu utk menjaga keselamatan negara kan awk2 sume? jte dapat rmai kawan kat kusus ni. kye tercampak kat dalam kump bravo awk, wow! giler korg best! rindu korg sgt :'(


fo the tume being, smpai sni jelah dlu. nanti ad nae terluang kte update lg ea. babaiii~ 
assalamualaikum wbt..
smpai ketemu lagi ∩__∩

love _ emawanis

Sunday, 3 March 2013

menghupdate entry di pagi buta. butakah pagi ?

ASSALAMUALAIKUM WBT. 

salam sejahtera salam perpaduan n salam 1 imigresen~ hahahaa. perrrgh ayaat ! tak bleh blah d0e !
kekekee. k0rang takyah heran lah, aq an da jdiy IO wh0 stands f0r IMMIGRATI0N 0FFICER ! hahaha. bangga ah !
sebenarnye takde benda pun yang aq nk k0ngsi ngan k0rang sume pada pagi yang sangat berbahagia nih.
but then tangan gatai jgak nak menaip. kenapa gatai ? ahaaa! b0ring babe ! hari nih jge kaunter primier yang hanya dikhaskan utk th0se yang mempunyai b0arding pass yang tertulis BUSSINESS CLASS. 0hoi ! classss kan bunyinye tuw ! s0, seperti yang k0rang sedia maklum, pastilah d0rang ni 0rang2 yang penting sama ada dalam negara mahupun luar negara. sudah pastilah kne bagi service yang paling paling n the m0st terbaek kat d0rg. ad seni0r penah pesan kat aku sebelum ne, dye ckp :

" law awk dup kaunter yang penting awk kena sediakan service dengan cepat s0 d0rang tak perlu tunggu lama. biasanyer d0rang ne 0rang2 bisnes, d0rang selalu kejar masa. "

setelah aku fikir2, aku ase.... aghhh! susa jgk nk bg service cepat ne, almaklumlah aku ne freshie lg. tak berapa nk cekap sangat. eish. terkadang hinggap perasaan bersalah kat hati ne sebab bwat d0rg tunggu lama2. sedangkan d0rg byr kte utk dapatkan service yang terbaek daripada kte. haiyaa~

kaunter primier ne jgak n0t just f0r th0se yang ad b0arding pass yang tertulis BUSSINESS CLASS but untuk pemegang2 kat APEC iaitu pas kerja antarabangsa. d0rang kan selalu rushing, law kne beratur panjang2 memg k0mpem terlepas lah pr0jek besar d0rg. hahah! kaunter primier ne jgak dipr0videkan f0r th0se yang pegang kad pengenalan kaler pink yang bermaksud PENDUDUK TETAP. hahaa. faham tak mksud penduduk tetap kat sni ? penduduk tetap means 0rang yang ad ic pink lah. hahahaa. d0rg akan dapat c0p khas iaitu c0p PTL [ PERMITTED TO LAND ] . tapi sekarang ne dah digazetkan, law tak nak c0p pasp0rt d0rg pun takpe melaenkan d0rg mintk utk dic0p. lagi lagi lagi ap eh ? haaaaa ! kaunter ne juga berkhidmat kepada th0se pers0n yang keje kat sni secara tetap. d0rang akan tunjuk kad kaler kuning/c0klat [ tak pasti kaler sebenar, hahahahaaa ]. s0 we d0nt have t0 stamp 0n their pasp0rt. klaw tiap2 kali ms0k nk stamp memg bankrup lah. bankrup knpe ? sbb kna tuka pasp0rt sebulan skli. stamp penuh. hahahaa..~

0kei, tak larat nk merepek sal kaunter lagi. skrg ne nk cakp sal induksi plak. ergghhhh~k0rang taw tak ap induksi ? haaaa ! bagi yang th0se keje dangan g0vernment memg k0mpem lah taw. but f0r th0se yang keje dgn syarikat swasta mungkin k0rang tak taw.
induksi ne sebenarnya satu kursus yang wajib diambil oleh semua kakitangan kerajaan samada kakitangan kerajaan yang berunif0rm mahupun tak berunif0rm. 0hoi. ap jer dalam induksi tuw ? dengar2 cter kakak n abang2 seni0r, time induksi k0rang blaja banyak benda termasuklah kawad. haaa. ne part yang tak best nyer ni. haiyaaa~ muka da wajib da itam . law kawad tapi muka tak itam pasti sy0k ! hahaa. nk cter panjang2 sal induksi ne pum aku tak taw nk cter cner. takde pengalaman lagi. ble da ms0k induksi tuw, nanti aku hupdate entry lagi. kekeke.

f0r the time being, i'll just st0p it here. penat gak membebel. heheh. babai. assalamualaikum n selamat pagi !

n0te : c0p=stamp
03/03/13 04:21a.m
 

Monday, 25 February 2013

1st time bertugas kat PLKS~

ASSALAMUALAIKUM WBT~

setelah kesekian kalinya menghupdate bl0g, hari ini nk bercerita lah plak pasal tugas se0rang 
PEGAWAI IMIGRESEN yang bertugas di bahagian PLKS. PLKS~ apa itu PLKS ?
PLKS stands f0r PAS LAWATN KERJA SEMENTARA. 
untuk pengetahuan u 0lls, kaunter bahagian PLKS ngan kaunter laen terasing. ad tembok yang menghalang, c0ntohnya macam ne~

[cantik nye ! nak nie ble da ad umah sendirik nanti !]

hahaahahaaa. tpiy tipu lah law aku cakap wall tuw secantik ini. kakakaa~
spe jer yang ad kat kwasan PLKS ni ? mestilah 0rg awk 0oi. hahahaa.
semua yang kat bhgian PLKS ne sebenarnye tgh tunggu agen2 d0rg dtg tuntut. nk keje kan biasanya melalui agen lah. eh, 0rg mane jer yang nk keje kat sni ne ? haaaa. nie mmg lah s0alan c0mm0n yang pe0ple selalu tanya kan ?? bak kte pakcik astr0 : macam-macam ada! dari seluruh pel0s0k dunia. 
f0r example : INDIA, CHINA, VIETNAM, BANGLADEH, MYANMAR, NEPAL, PAKISTAN n etc. tpiy kebanyakannya yang ni2 jer lah.

eish, nk ms0k an gmbr kasi tnjuk kat k0rg pun susa, hahaa. y y y ? sebab k0rg da ty aku jawab lah.
aku sebenarnye tgh curik tulg. gne pc kaunter bkak bl0g. haha. 
wei, k0rg jgn plak nk ngada kasi taw b0s aku taw. kang tak pasal2 kne penamp0. hahahaaa


hahahaa. gimik pnye lah kan ? 0kei! ala2 0rg zaman purba pun bleh :D

mama n0rizah a.k.a mama terh0rmat penah ty,
mama : matul,matul. kalu mama nk ambik bibik bleh k0 matul edjas? hahaa. v mur0h2 lah k0 mama~ 
me with my blanky face i said : bibik ? tak taw lah mama sebab matul keje lam 0fis. tak ajim lg keje kat kaunter.
[this c0nversati0n was bef0re i entered arrival n0r depart s0 tak taw pape. hahaa. but then just n0w i asked my seni0r wh0se name abg fatah a.k.a tak taw nme pnjangnye yang memang 0rg kelantan jgak~]

me with curi0us face : abg fatah ! nk tnye ni, kalu kte nk ambik bibik kei, kne mari klia k0? (means : law kte nk ambik bibik kne apply kat klia jgak ke?) 
he said : tak lah, apply kat kb lg senang. law ambik ngan agen lmbt/mahal. law ambik sendirik cepat/murah.
i was like, 0hmy ! bru tahu. hahahaaa. upenyer susa jugak kejenya. s0 in my 0pini0n, better tak usah ambik bibik. janganlah nk menambah jumlah penduduk asing kat negara kte. lambakan da banyak sgt smpaikan 0rg malaysia sendiri takde keje but keje utk 0rg asing berlambak pulak. s0meh0w, kadang-kadang terfikir jgak yang 0rang malaysia nih terlalu memilih keje. eish! macam-macam hal. tuw lah kan. 0rang kate, "RAMBUT SAMA HITAM HATI LAIN-LAIN"
hahaaa. btw, see yaaaa !