Wednesday, 26 September 2012

APABILA KITA RASA MARAH ! [ 1st edition ]

 assalamualaikum

Hari ni wa nak bincangkan tentang perasaan marah. K0rang  sume mesti penah rasa marah kan ?

N0rmal lar tu. Sume 0rang berhak untuk rasa marah. Kalau sese0rang tuw tak ada rasa marah, xnormal lar tu. Wa ada sorang kawan yang selalu senyum, but then walaupun dye slalu tersenyum itu xsmstinya dye xd pasaan marah kan ? mungkin dye nk s0rok an pasaan dye ker ap lar kan ? tu hak dye k0t.. h0ho..


Marah. Apakah marah ?

Marah itu ibarat sesuatu benda yang boleh membuatkan sese0rang tercedera and rasa sakit. Bak senjata, ia boleh membawa manfaat dan jika tidak dikawal, diri juga yang sengsara.  Tetapi jangan bimbang ! perasaan marah boleh dikawal kalau kita memang nk hindari perasaan marah itu sendiri.


S0, macam mana cara untuk kita kita kita semua nak hilangkan/control perasaan marah ?

[ perlu ker ad perkataan kita sampai 3x? h0ho.. suke aty kita lha 0kei..! law xpuas aty, boleh k0men.. :D ]


        I.            Tanamkan sifat malu & serahkan semuanya kepada ALLAH SWT.

·         Dalam maksud lain, “tawakkal tu’alallah, la’haulawala ku’wataillabillah hil’ali hil’azim”.  Kita perlu malu sebab ALLAH slalu nampak apa yang kita buat. Kadang- kadang kita lupa segala-galanya semasa pasaan marah memuncak. Memang tak disangkal, semua orang pernah mengalaminya. Tipulah jika ada yang mengatakan bahawa BELIAU tidak pernah marah,kan ?


      II.            Ubah posisi

·         Kalau lar time k0rang dilanda pasaan marah tu dalam keadaan k0rg berdiri, sebaiknya k0rang tukar p0sisi k0rang. Sebagai c0ntoh, k0rang duduk bersila. Even nak baring-baring and g0lek-g0lek sampai jatuh katil pun boleh. Hahaa.. hak k0rg lar kan? Apa yang penting, jangan berada dalam keadaan posisi k0rg yang sedang marah tu. 0kei ?


    III.            Berwuduk

·         Excely, pasaan marah ni datang daripada syaitan yang dijadikan daripada api. Dan pastinya api b0leh dipadamkan dengan air. Jadi berwuduklah untuk tenangkan hati. insyaALLAH dengan izin ALLAH, hati kita akan rasa tenang. Sesungguhnya air yang kita gunakan untuk berwuduk itu dapat hindarkan badan,hati, perasaan kita daripada godaan dan hasutan syaitan malah ia juga dapat meredakan kemarahan kita


    IV.            Minum air kos0ng

·         Time kita marah sangat-sangat, minda kita tak boleh berfikir. Sebaiknya k0rang minum lar air banyak-banyak. Bila k0rg minum air banyak-banyak, air tersebut dapat membantu untuk menyejukkan dalaman k0rang yang tengah marah sangat-sangat tu.


      V.            Fokus pada masalah, bukan perasaan

·         Cari kesalahan orang lain sepatutnya dielakkan sama sekali ! focus kepada masalah yang dialami ! kemarahan just akan buat masalah k0rang makin bertambah. That was the fact !


Eh-eh, k0rang penah tak rasa marah sangat-sangat ? kadang-kadang rasa marah tu buat k0rg rasa nak nangis n nangis sampai k0rg puas ? ehmm. Wa penah ase camtu. And u kn0w what ? wa ase nyesal sangat-II sebab nangis macam tak ingat dunia. Uhuk. Betapa berdosanya rasa kerana mengikut pasaan yang dikemudi syaitan laknatullah. Arap-II wa tak kan ulang da pngai cmtu lg. 0kei, kte smbung smula cter kte ! >,<


    VI.            Jangan mudah buat tuduhan/kesimpulan/sewaktu dengan nya :P [ D0n’t make any accusation ]

·         Bila k0rang fikir –ve sal bf/gf k0rang, penilaian k0rang kat dye akan jadi tak rasional.apa jer yang d0rang lakukan akan Nampak tak betul at mata k0rang. Hal ini kerana, lelaki and prempuan ni berbeza. ALLAH dah ciptakan laki n pempuan dengan keperluan perasaan,pemikiran, pertuturan, pemahaman,reaksi dan cara mencurah kasih sayang. Perbezaan inilah yang akan melengkapi diri k0rang antara satu sama lain.


  VII.            Bersabar

·         Rasa marah yang tak terkawal akan membuatkan situasi jadi makin teruk. K0rang perlu bersabar dan fikir panjang kerana ia akan mengelakkan perbuatan @ percakapan yang menyakitkan hati pasangan. “Bersabar itu separuh daripada iman”.


But then, kadang-kadang pasaan selalu tak boleh kawal. Astaghfirullah’al-azim……………

Buat masa ni, tuw jer lar yang wa boleh k0ngsikan untuk k0rg sume. Hahaa. Wa sedang mengkaji beberapa lg kaedah untuk reduce an rasa kemarahan ni. FYI, rasa marah ni boleh mendatangkan penyakit yang kekal taw.. nk tahu penyakit ap ? tggu entry wa yang seterusnya 0kei ? till then, see y0u !


Thanks f0r ur reading ! :D


2 comments:

Syiera Bucuk said...

nice info!!btw,jgn marah2..snyum2 selalu...heee :)

en3 terbaru:
http://syierahalf.blogspot.com/2012/10/opening-of-my-official-business-shop.html

awanis wawa said...

hahaa, insyaLLAH n tengs :)
selamat senyum :D