Wednesday, 26 September 2012

APABILA KITA RASA MARAH ! [ 1st edition ]

 assalamualaikum

Hari ni wa nak bincangkan tentang perasaan marah. K0rang  sume mesti penah rasa marah kan ?

N0rmal lar tu. Sume 0rang berhak untuk rasa marah. Kalau sese0rang tuw tak ada rasa marah, xnormal lar tu. Wa ada sorang kawan yang selalu senyum, but then walaupun dye slalu tersenyum itu xsmstinya dye xd pasaan marah kan ? mungkin dye nk s0rok an pasaan dye ker ap lar kan ? tu hak dye k0t.. h0ho..


Marah. Apakah marah ?

Marah itu ibarat sesuatu benda yang boleh membuatkan sese0rang tercedera and rasa sakit. Bak senjata, ia boleh membawa manfaat dan jika tidak dikawal, diri juga yang sengsara.  Tetapi jangan bimbang ! perasaan marah boleh dikawal kalau kita memang nk hindari perasaan marah itu sendiri.


S0, macam mana cara untuk kita kita kita semua nak hilangkan/control perasaan marah ?

[ perlu ker ad perkataan kita sampai 3x? h0ho.. suke aty kita lha 0kei..! law xpuas aty, boleh k0men.. :D ]


        I.            Tanamkan sifat malu & serahkan semuanya kepada ALLAH SWT.

·         Dalam maksud lain, “tawakkal tu’alallah, la’haulawala ku’wataillabillah hil’ali hil’azim”.  Kita perlu malu sebab ALLAH slalu nampak apa yang kita buat. Kadang- kadang kita lupa segala-galanya semasa pasaan marah memuncak. Memang tak disangkal, semua orang pernah mengalaminya. Tipulah jika ada yang mengatakan bahawa BELIAU tidak pernah marah,kan ?


      II.            Ubah posisi

·         Kalau lar time k0rang dilanda pasaan marah tu dalam keadaan k0rg berdiri, sebaiknya k0rang tukar p0sisi k0rang. Sebagai c0ntoh, k0rang duduk bersila. Even nak baring-baring and g0lek-g0lek sampai jatuh katil pun boleh. Hahaa.. hak k0rg lar kan? Apa yang penting, jangan berada dalam keadaan posisi k0rg yang sedang marah tu. 0kei ?


    III.            Berwuduk

·         Excely, pasaan marah ni datang daripada syaitan yang dijadikan daripada api. Dan pastinya api b0leh dipadamkan dengan air. Jadi berwuduklah untuk tenangkan hati. insyaALLAH dengan izin ALLAH, hati kita akan rasa tenang. Sesungguhnya air yang kita gunakan untuk berwuduk itu dapat hindarkan badan,hati, perasaan kita daripada godaan dan hasutan syaitan malah ia juga dapat meredakan kemarahan kita


    IV.            Minum air kos0ng

·         Time kita marah sangat-sangat, minda kita tak boleh berfikir. Sebaiknya k0rang minum lar air banyak-banyak. Bila k0rg minum air banyak-banyak, air tersebut dapat membantu untuk menyejukkan dalaman k0rang yang tengah marah sangat-sangat tu.


      V.            Fokus pada masalah, bukan perasaan

·         Cari kesalahan orang lain sepatutnya dielakkan sama sekali ! focus kepada masalah yang dialami ! kemarahan just akan buat masalah k0rang makin bertambah. That was the fact !


Eh-eh, k0rang penah tak rasa marah sangat-sangat ? kadang-kadang rasa marah tu buat k0rg rasa nak nangis n nangis sampai k0rg puas ? ehmm. Wa penah ase camtu. And u kn0w what ? wa ase nyesal sangat-II sebab nangis macam tak ingat dunia. Uhuk. Betapa berdosanya rasa kerana mengikut pasaan yang dikemudi syaitan laknatullah. Arap-II wa tak kan ulang da pngai cmtu lg. 0kei, kte smbung smula cter kte ! >,<


    VI.            Jangan mudah buat tuduhan/kesimpulan/sewaktu dengan nya :P [ D0n’t make any accusation ]

·         Bila k0rang fikir –ve sal bf/gf k0rang, penilaian k0rang kat dye akan jadi tak rasional.apa jer yang d0rang lakukan akan Nampak tak betul at mata k0rang. Hal ini kerana, lelaki and prempuan ni berbeza. ALLAH dah ciptakan laki n pempuan dengan keperluan perasaan,pemikiran, pertuturan, pemahaman,reaksi dan cara mencurah kasih sayang. Perbezaan inilah yang akan melengkapi diri k0rang antara satu sama lain.


  VII.            Bersabar

·         Rasa marah yang tak terkawal akan membuatkan situasi jadi makin teruk. K0rang perlu bersabar dan fikir panjang kerana ia akan mengelakkan perbuatan @ percakapan yang menyakitkan hati pasangan. “Bersabar itu separuh daripada iman”.


But then, kadang-kadang pasaan selalu tak boleh kawal. Astaghfirullah’al-azim……………

Buat masa ni, tuw jer lar yang wa boleh k0ngsikan untuk k0rg sume. Hahaa. Wa sedang mengkaji beberapa lg kaedah untuk reduce an rasa kemarahan ni. FYI, rasa marah ni boleh mendatangkan penyakit yang kekal taw.. nk tahu penyakit ap ? tggu entry wa yang seterusnya 0kei ? till then, see y0u !


Thanks f0r ur reading ! :D


Tuesday, 11 September 2012

merdekaraya ! h0oraaayyy ! :D

bismillahirahmanirahim :)
 
sk0la kte sambut merdekaraya!!! ske sgt3~ bley pkai bju raya pegi sk0la...
but ad 'rules' yang kta0rg kne patuhi~
 
1. laki -
~ kene pkai bju melayu, sampin, songk0k... (wajib derrr)
slipar bley pkai but all f0rm 6 student are f0rbidden t0 wear it~ h0hohoh0ho
[ lelaki xd lar sgt pun.. jeles ase~]

2. perempuan -
~xley pkai bju krung yang KETAT-II [bju krung cutting bese jer yang dibenarkan ]
0hmy~ ane bley jadi kan ? xglam0r lar rye cmne. . .
~xbley pkai ksut tumit tinggi beb.. an lg tinggi drpd cikgu fulaaakkk..
~xbley pkai make-up.. s0 xyah nk make0ver bgai lar adk2. kakak2 sygs~ ngehngehngeh...

3. laki & perempuan
~henf0n n kamera were t0tally f0rbidden !
[da*n ! ad ker pt0t kan ? setiap gamba kan ad nilai yang tinggi.. mem0ri tuuu :|

s0 then.. here's the st0ry~

 
knpe entry kne stat ngan makanan ? hahahaa...  =,=

me n my bestfie :*

pengetua : TN.HJ RAUB B. TENGAH
pk. pentadbiran : EN. NIK KAMARUDIN B. CHE HAT

 
lagi makanan... ne lar meja kta0rg~ kekeeke

 kaiy0n !syaffiq hazari ! :D

weh3~ k0rg.. bany0k tey ngepa sate~~~

nim lar m0nitor klas pua1 ! hahaaa... pasan kan ?  >,<

amb0oi~ piwiiittt.. ensem x ?hahaaa... penyanyi imp0rt sk0la kta0rg..
cikgu rusydan! da glam0ur 0ne.. hahahaaa... best giler k0t s0re dye..
abes gadis2 at sk0la terpukau dek s0re dye.. h0hoh0ho...

selamat hari raya cikgu ! :))
 

perghhh.. hahaa.. jgn jeles eh~

saya.awak.kita.kami.mereka

mereka.mereka.mereka.
[dari kanan : yus0f,farkhan,fezal,syaffiq ]

cikgu da best !
[chah, cikgu engku, me, syaffiq, kak qyra]

walaupun cikgu dup m'bebel memacam at assembly, kta0rg sempat lg bersnap2 !
we will be friend f0rever~ <3

PUA1 & PUA2 : kte kawan sampai bebila ! :)
 
p/s : l0ts 0f thanks f0r cheering my life kawan ! :]
HAPPY EID MUBARAK !!