Tuesday, 30 October 2012

EIDUL ADHA :]

ASSALAMUALAIKUM WBT..

first f0r m0st, salam eidul adha friends, buddies n all he, she 0n this beautiful earth ><
having nice eid adha,, didn't u ? 

hmm..da lme sgt an wa x hupdate ap2 entry since the last 0ne ? rindu pulak asenyer.. 
seyes, bz sgt skrg ne.. n0w p0n curi mse rehat at sk0la jer, law x memg xsmpt ah.. 

STPM tsunami's c0ming !

6t lenkli hupdate lagi.. babai :D



Tuesday, 23 October 2012

majlis penyerahan tugas MPP sesi 2011/2012

ASSALAMUALAIKUM :)

es0k exam, aiy ne majlis penyerahan tugas. macam ergghhh!xpt0t kan?hmm.
semalam tend t0 be the hardest time f0r me sebab tergaduh plak ngan s0rg mamat nie. and t0day memang lah sangat-sangat sakit hati ble terpaksa bwat kerja 0n the very last minute. ada ker time ne plak lar baru nk suruh edit itu, edit ini. ingat aku x ada perasaan ker ? argghh! memg lar panas hati ini. n f0r then, i'm s0rry guys, i've thr0wn u. i d0nt wanna still being 'hipokrit'. malas pk. dan sekali lagi still, maaf, maaf, maaf, .
seharian sakit hati, dari pagi sampai lar abes majlis, aku xcakap ngan sape2 pun. cakap ngan ckgu2 n ej0. f0r the 0thers, miane ju. 

0kei, berbalik kepada cter tentang MAJLIS PENYERAHAN TUGAS MPP SESI 2011/2012.
aku terpaksa buat kerja last minute. nasib blom print ag, aish. kena edit tuw, edit ne. memg menyusahkan lar. n0thing wr0ng excely, tpiy sebab sakit hati punya pasal abes 0wg aku marah. k0rang jgn 'ter'tiru plak 0ke ?

buat punya buat resume, 0hmy ! DRAMA ! DRAMA ! DARMA ! tak0t sangat, seyes ! xtipu langsung.
terjadi lar tragedi berdarah antara cikgu A (lelaki) dengan cikgu N(pmpuan) ! aku mangsa keadaan ! help me ! xm0 terlibat ! d0rg gaduh, satu bilik guru gempak, but then sbnarnya bukan salah sesape. cikgu A xcely salah faham jer. d0rg dedua baik, cikgu yang sangat disayangi pelajar. mujur lar tragedi tuw xberlangsung dalam masa yang lama.

and f0r the last minute, ciap jugak RESUME cap MINYAK KAPAK aku nim !
nah! ambik ! hahahaahaa..

majlis berjalan seperti biasa. biasa, biasa, biasa, biasa sangat. hmm, mgkin aku ase camtu sebab em0si semacam jer. 0rg lain macam badly enj0ying the party. hahahaa. bgus lar :D

here's s0me mem0ries made by them :


aku akan ingat k0rang sampai bila-II ( tangan ke dada, mata ke atas ) xD


terimakaseh cikgu sebab didik kita0rang jadi insan yang berguna :)

selamat maju jaya adik-adik semua ! buat yang terbaek dalam tugas k0rang !

i will always remember this time. thanks dude cause giving me such a g0od mem0ries in my ife :']



Wednesday, 26 September 2012

APABILA KITA RASA MARAH ! [ 1st edition ]

 assalamualaikum

Hari ni wa nak bincangkan tentang perasaan marah. K0rang  sume mesti penah rasa marah kan ?

N0rmal lar tu. Sume 0rang berhak untuk rasa marah. Kalau sese0rang tuw tak ada rasa marah, xnormal lar tu. Wa ada sorang kawan yang selalu senyum, but then walaupun dye slalu tersenyum itu xsmstinya dye xd pasaan marah kan ? mungkin dye nk s0rok an pasaan dye ker ap lar kan ? tu hak dye k0t.. h0ho..


Marah. Apakah marah ?

Marah itu ibarat sesuatu benda yang boleh membuatkan sese0rang tercedera and rasa sakit. Bak senjata, ia boleh membawa manfaat dan jika tidak dikawal, diri juga yang sengsara.  Tetapi jangan bimbang ! perasaan marah boleh dikawal kalau kita memang nk hindari perasaan marah itu sendiri.


S0, macam mana cara untuk kita kita kita semua nak hilangkan/control perasaan marah ?

[ perlu ker ad perkataan kita sampai 3x? h0ho.. suke aty kita lha 0kei..! law xpuas aty, boleh k0men.. :D ]


        I.            Tanamkan sifat malu & serahkan semuanya kepada ALLAH SWT.

·         Dalam maksud lain, “tawakkal tu’alallah, la’haulawala ku’wataillabillah hil’ali hil’azim”.  Kita perlu malu sebab ALLAH slalu nampak apa yang kita buat. Kadang- kadang kita lupa segala-galanya semasa pasaan marah memuncak. Memang tak disangkal, semua orang pernah mengalaminya. Tipulah jika ada yang mengatakan bahawa BELIAU tidak pernah marah,kan ?


      II.            Ubah posisi

·         Kalau lar time k0rang dilanda pasaan marah tu dalam keadaan k0rg berdiri, sebaiknya k0rang tukar p0sisi k0rang. Sebagai c0ntoh, k0rang duduk bersila. Even nak baring-baring and g0lek-g0lek sampai jatuh katil pun boleh. Hahaa.. hak k0rg lar kan? Apa yang penting, jangan berada dalam keadaan posisi k0rg yang sedang marah tu. 0kei ?


    III.            Berwuduk

·         Excely, pasaan marah ni datang daripada syaitan yang dijadikan daripada api. Dan pastinya api b0leh dipadamkan dengan air. Jadi berwuduklah untuk tenangkan hati. insyaALLAH dengan izin ALLAH, hati kita akan rasa tenang. Sesungguhnya air yang kita gunakan untuk berwuduk itu dapat hindarkan badan,hati, perasaan kita daripada godaan dan hasutan syaitan malah ia juga dapat meredakan kemarahan kita


    IV.            Minum air kos0ng

·         Time kita marah sangat-sangat, minda kita tak boleh berfikir. Sebaiknya k0rang minum lar air banyak-banyak. Bila k0rg minum air banyak-banyak, air tersebut dapat membantu untuk menyejukkan dalaman k0rang yang tengah marah sangat-sangat tu.


      V.            Fokus pada masalah, bukan perasaan

·         Cari kesalahan orang lain sepatutnya dielakkan sama sekali ! focus kepada masalah yang dialami ! kemarahan just akan buat masalah k0rang makin bertambah. That was the fact !


Eh-eh, k0rang penah tak rasa marah sangat-sangat ? kadang-kadang rasa marah tu buat k0rg rasa nak nangis n nangis sampai k0rg puas ? ehmm. Wa penah ase camtu. And u kn0w what ? wa ase nyesal sangat-II sebab nangis macam tak ingat dunia. Uhuk. Betapa berdosanya rasa kerana mengikut pasaan yang dikemudi syaitan laknatullah. Arap-II wa tak kan ulang da pngai cmtu lg. 0kei, kte smbung smula cter kte ! >,<


    VI.            Jangan mudah buat tuduhan/kesimpulan/sewaktu dengan nya :P [ D0n’t make any accusation ]

·         Bila k0rang fikir –ve sal bf/gf k0rang, penilaian k0rang kat dye akan jadi tak rasional.apa jer yang d0rang lakukan akan Nampak tak betul at mata k0rang. Hal ini kerana, lelaki and prempuan ni berbeza. ALLAH dah ciptakan laki n pempuan dengan keperluan perasaan,pemikiran, pertuturan, pemahaman,reaksi dan cara mencurah kasih sayang. Perbezaan inilah yang akan melengkapi diri k0rang antara satu sama lain.


  VII.            Bersabar

·         Rasa marah yang tak terkawal akan membuatkan situasi jadi makin teruk. K0rang perlu bersabar dan fikir panjang kerana ia akan mengelakkan perbuatan @ percakapan yang menyakitkan hati pasangan. “Bersabar itu separuh daripada iman”.


But then, kadang-kadang pasaan selalu tak boleh kawal. Astaghfirullah’al-azim……………

Buat masa ni, tuw jer lar yang wa boleh k0ngsikan untuk k0rg sume. Hahaa. Wa sedang mengkaji beberapa lg kaedah untuk reduce an rasa kemarahan ni. FYI, rasa marah ni boleh mendatangkan penyakit yang kekal taw.. nk tahu penyakit ap ? tggu entry wa yang seterusnya 0kei ? till then, see y0u !


Thanks f0r ur reading ! :D


Tuesday, 11 September 2012

merdekaraya ! h0oraaayyy ! :D

bismillahirahmanirahim :)
 
sk0la kte sambut merdekaraya!!! ske sgt3~ bley pkai bju raya pegi sk0la...
but ad 'rules' yang kta0rg kne patuhi~
 
1. laki -
~ kene pkai bju melayu, sampin, songk0k... (wajib derrr)
slipar bley pkai but all f0rm 6 student are f0rbidden t0 wear it~ h0hohoh0ho
[ lelaki xd lar sgt pun.. jeles ase~]

2. perempuan -
~xley pkai bju krung yang KETAT-II [bju krung cutting bese jer yang dibenarkan ]
0hmy~ ane bley jadi kan ? xglam0r lar rye cmne. . .
~xbley pkai ksut tumit tinggi beb.. an lg tinggi drpd cikgu fulaaakkk..
~xbley pkai make-up.. s0 xyah nk make0ver bgai lar adk2. kakak2 sygs~ ngehngehngeh...

3. laki & perempuan
~henf0n n kamera were t0tally f0rbidden !
[da*n ! ad ker pt0t kan ? setiap gamba kan ad nilai yang tinggi.. mem0ri tuuu :|

s0 then.. here's the st0ry~

 
knpe entry kne stat ngan makanan ? hahahaa...  =,=

me n my bestfie :*

pengetua : TN.HJ RAUB B. TENGAH
pk. pentadbiran : EN. NIK KAMARUDIN B. CHE HAT

 
lagi makanan... ne lar meja kta0rg~ kekeeke

 kaiy0n !syaffiq hazari ! :D

weh3~ k0rg.. bany0k tey ngepa sate~~~

nim lar m0nitor klas pua1 ! hahaaa... pasan kan ?  >,<

amb0oi~ piwiiittt.. ensem x ?hahaaa... penyanyi imp0rt sk0la kta0rg..
cikgu rusydan! da glam0ur 0ne.. hahahaaa... best giler k0t s0re dye..
abes gadis2 at sk0la terpukau dek s0re dye.. h0hoh0ho...

selamat hari raya cikgu ! :))
 

perghhh.. hahaa.. jgn jeles eh~

saya.awak.kita.kami.mereka

mereka.mereka.mereka.
[dari kanan : yus0f,farkhan,fezal,syaffiq ]

cikgu da best !
[chah, cikgu engku, me, syaffiq, kak qyra]

walaupun cikgu dup m'bebel memacam at assembly, kta0rg sempat lg bersnap2 !
we will be friend f0rever~ <3

PUA1 & PUA2 : kte kawan sampai bebila ! :)
 
p/s : l0ts 0f thanks f0r cheering my life kawan ! :]
HAPPY EID MUBARAK !!

 

Wednesday, 15 August 2012

1 syawal :]

ASSALAMUALAIKUM WBT...
 
da lama betul tak tulis entry.. rindu nyer ase.. kekangan waktu blaja membuatkan diri ini tak ada masa untuk menulis entry.. kecian an ? n0w, 1st f0r m0st HAPPY EID FITRI T0 ALL MUSLIMS eventhough it seems t0 be quite late than it has t0 be... duitttt raaayyyyyaaaa !
tua2 pun nak duit raya lg kan ?
 
hhmmm... hari rye pertama, 0fkus lar mcm bese... 0pen h0use gabann lah~ heheeee
alhamdulillah, dapat jgak sambut 1 syawal setelah sebulan sambut ramadan...
harap tahun2 mendatang pun bley sambut ag :)
 
eh2,, mane gambar raya ? alamak~ hmmm... disebabkan kamera dalam h0spital,
xd sgt lar input2 yang sepatutnya ditayangkan utk tatapan pembaca semua...
 
0kei, stkt ne jer lar bwat mse ne... s0, tuw jer lar rye kte utk thun ne... till we met again :)
 
 
p/s : haaaa.. lawa x ? jgn pk plik2 taw.. kte kwn ! >.<


Wednesday, 4 July 2012

nisfu sya'ban :)

ASSALAMUALAIKUM WBT.. SALAM SYA'BAN SEMUA... :D


kawan2 p0se x ? an ari ni el0p p0se [ tpiy wa pun xp0se sbnrnyer aiy ne.. ]
insyaALLAH ec0p wa n kwn2 sklas wa nk p0se.. k0rg3 sume un p0se gak eh.. 
sma2 lar kte cri pahala d bulan yang mulia ini :) 

0ops,, lpe nk gtaw, ec0p 15 syaaban.. igt taw...penting! 
malam ne law k0rg ad mse,  bce lar YAASIN 3X.. tpiy kne eklas, jgn terpksa plak.. 



hmmm... k0rg msti tertanya2 an knpe kne bce 3X ? 
bacaan pertama utk PANJANGKAN UMUR, bacaan kedua utk  MURAHKAN REZEKI dan bacaan ketiga utk MENGUATKAN IMAN..
0key! tdiy wa ad cri input utk bl0g wa sempena nisfu sya'ban ne..
harap u 0ll's dpt pngthuan mlalui input yang wa cri ne :)


Syaaban adalah bulan Rasulullah s.a.w. Bersabda baginda yang maksudnya, "Dinamakan dengan Syaaban (berserak-serak) itu adalah kerana di dalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak."

Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah dengan 700 kali ganda.
Allah akan menurunkan rahmatNya serta memberikan pengampunan umum kepada hambanya.
Sesiapa yang berpuasa 3 hari pada awal, pertengahan dan akhir bulan ini (Syaaban) maka Allah akan menuliskannya baginya pahala 70 orang nabi-nabi, pahala beribadat selama 70 tahun dan jika ia meninggal pada tahun itu maka ia akan mendapat pahala mati syahid.
Kelebihan malam nisfu Syaaban pula ialah sesiapa yang bangun mendirikan solat sunat dan menghidupkan malam itu dengan banyak berdoa, berzikir, berselawat, bertasbih, membaca al -Quran dan sebagainya maka Allah akan membukakan untuknya 300 pintu rahmat di samping doanya tidak akan ditolak.
Orang-orang yang tidak diampunkan oleh Allah pada malam nisfu Syaaban ialah mereka yang menyekutukan Allah dengan sesuatu, tukang sihir, tukang nujum, mereka yang suka bermusuhan, peminum arak, penzina, pemakan riba, derhaka terhadap kedua ibu bapa, pembuat fitnah dan mereka yang memutuskan tali silaturrahim.

Amalan-amalan di bulan Syaaban

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :

1. Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa RAsulullah SAW lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.
Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :
"Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

2. Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW.
Sabda Rasulullah SAW : "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

3. Bertaubat
Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata : Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."
Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.


hanya kepada Mu aku berserah...

CREDITS : MYMASJID

Wednesday, 27 June 2012

weekend :))

ASSALAMUALAIKUM WBT :D

hahaaa...kei, entry aiy ne dimulakan ngan gelakan hilai tawa...kekekee

t0day im g0nna tell u b0ut da activities 0n my last weekend ^^
kte3 jdiy urusetia k0t utk teacher's family day..
waaaa..best giler beb..

l0cati0n : SWEET BEACH RES0RT...
amb0oi... lawa nyer kta0rg.. kan3 ?
jgn lar nk ngata plak en ? hehehe

0kei.. hahaaa.. kanak2 bermaen air... kan3 ? 
beb! kalah bebudakk... cian at q0rie! tpiy cian ag at ej0 ! hahahaaa
(kai ckp, dye sdikit jeles tg0p bebudak laki mandi.. kekekee)
exactly, mlm nyer ad bbq but i d0nt 've any picture t0 sh0w u.. s0....

 da next daaaayyyy 
hahaaaa...pagi2 ag da pegi pntai...nmpk sgt kan jrg tg0p pntai ? heheheee

time ne, tim0h xredi ag..... thennnn...

gambar ne, shimah pulak y xredii...
alamakkkk! shimah tk0t air eh ? hahaaa...cian :D
jgn lar halang air tuw shimah 0oi :3

hehee... c0mel kan ? ank cikgu ZULARIFF.. heheee...
ckgu ckp ank dye lawa sbb dye lar ayhnya.. hahahaaa... lawak kan ? :P
da six 0f us...
hahaaa...cun x cun x ?
[kei, law xpuas aty sila tkn tnda 'x' di bhgian knan lapt0p anda :3]




berdiri dari kiri : na, kai, me as wawa, shimah
kte kawan smpai ble2.. :D

the end :))


Monday, 11 June 2012

tahun yang sangat . . . .

ASSALAMUALAIKUM WBT

hmmm.. rindunyer at bl0g.. tahun ne..

JANUARI : everthings g0ing like cha0s...

FEBRUARI : the end

MAC : still c0ntinuing my life..

APRIL : study, struggle yang xmenjadi..

MAY : exam.....
17/5/2012 - sambutan hari guru at sek0lah :)

JUN : I'M HERE N0W :]

still c0ntinuing my life....

p/s : i'm s0rry !_!


Thursday, 22 March 2012

w0rdless thursday :|

ASSALAMUALAIKUM WBT

ehm..aiy ne mmg t0tally w0rdless lar..xtaw nk taip ap ase k0t..but terasa jgak nk taip sumtim..huhuu.
d sbbkan bdk2 kat sk0la da berkurang, jdiy sk0la ne da ase snyi smcm k0t..
0k, utk pngthuan sume 0rg yang mybe bce bl0g wa ne, d0rg yang xd kat sk0la ne da pegi kem..

th0se yang pegi kem ne terdiri dri bdn-bdn yang m'punyai TANGGUNGJAWAB yang sgt besar at sk0la..ngehngehngeh..bt0l ker ? ea lar, d0rg pegi kem kepimpinan lar awk2 semua..
kte kat sk0la mmg sgt3 b0rim hri ne.. 
0rang yang paling menunjukkan tahap keb0ringan yang sangat tinggi ialah..
sila klik di sini -----> EMI RULER

h0ho..kecian sgt kat dye..dye ckp kwn dye da tinggal an dye..hoho..cian sgt k0t ase..
kepada AFX RULER n ALIFF RULER : kcian emi lar aw0k2 wei.. kehkehkeh..
naseb lar jgak cik RIENA AIRINA kte ne..bley lar djdikan bhn ktwa sakan emi..huhuu

xcely sbl0m blek sk0la ne ad perjumpaan MENTOR MENTEE.. but, MENTOR kta0rg hilang kemana tah..sume xd..ngehngehngeh.. [ xberniat nk mengumpat kei :P ]
ehm...wateva it is, hmmm..

geleng kepala sbyk 5 kali..

 I MISS MR.HIM REALLY MUCH :']

Wednesday, 21 March 2012

setelah sekian lama :]

ASSALAMUALAIKUM WBT..

0hmy..! lme nyer tinggal bl0g..jgnkan nk ckp sawang jer byk, hantu pun da ad yang bertapa..
hantu tuw ckp da dkt 1 bln gak lar dye stay lam bl0g wa ne, but wa da hlau da..kekeee..jht kan ?
sper keshah ?! da 2 bulan n sumthing2 da wa tinggal bl0g wa..

''syunk! jgn mara i taw ? i xsgja lar syunk! ''

0k..disini nk dicatatkan beberapa perkara mengarut yang datang ngan tetiba..
KEPENTINGAN blog : bley melepaskan tekanan, bley meluahkan ap sahaja n bley tlis apa2 jer tanpa memikirkan pasaan 0wg laen..eh, bt0l ker ne ?
FAKTOR bwat bl0g : h0ho, terikut2 ngan kawan n kaum kerabat n sume2 lar.
KESAN ad bl0g : 0hmy..yang ni mmg sgt byk lar k0t..1 0f da effect is selalu merindui bl0g disbbkan bl0g lar satu2 nyer tmpt yang bley wa tlis ap jer yang wa nk.. amb0i3.. pndai jer kan ? hehee... FYI, da bl0g is t0tally mine.. 0fc0urse there is n0 d0ubt ab0ut it.. 
 [AQ ADA BL0G BEB! KAU AD ? ] <--- abaikan ayat ne kei ? h0ho.. xs0pan bt0l..am0i :D

0k..ab0ut this 2 m0nth,,,,
hmmm..byk sgt benda jdiy..well bwat mse ne xley nk tlis pjg2 sgt sbb wa da mmg ketandusan idea..
ne p0n da abes bebel da..nk bebel ap bnda da pun xtaw..
0k..till we meet againn.. :D
salam ukhwah fillah :*


Saturday, 28 January 2012

10 SEBAB PEREMPUAN TAK HORMAT LELAKI !

ASSALAMUALAIKUM sume :D
p0st wa yang ketiga dalam bulan januari..haisshh~bulan januari pun dah nak habes.. maklumlah, wa sangat-II sibuk sekarang ne, hidup sebagai pelajar STPM menyebabkan wa tak dapat masa yang secukupnya untuk spent ngan diri wa sendiri -.-'[ memang terpaksa bersabar :) ]

shhhhh~ jangan tanya wa kenapa tetiba terpampang gambar wa yang sangat-II c0mel ni kat sni..
[ law awk-II semua tak puas aty, awk-II tgok butang (x) kaler merah kat hujung kiri lappy awk-II dan tekan ja... babai awk-II :) ]

0kei, bagi sesiapa saja yang sudi baca bel0g wa, meh nk k0ngsi 'sedikit seserba sebanyak' yang wa tahu sal lelaki & perempuan @ dengan kata lain KAUM ADAM & KAUM HAWA ! zaman sekarang ne susah kan nak cari kaum ADAM yang kaum HAWA rasa boleh nk h0rmat.. awk-II nak tahu tak kenapa ? ni lar sebab-II nya

  1. Dah ada awek sedap jer nak pegang-II...elok-ii awek pakai tudung awk sibuk nak tengok rambut dia..konon special untuk awk seorang..bila awek awk tak nak kasi semua tu, awk cakap bye-ii.. 
  2. wah, AWAK ! LELAKI GATAL.
  1. Bila keluar dengan awek,awk sanggup jemput hantar awek awk. berhabis duit kasi hadiah kat awek bila awek merajuk pun tak pe..konon awklah penyabar.. tapi bila mak awak suruh pergi kedai beli bawang, macam-II alasan awk kasi. pastu siap minta duit lagi kat mak. wei, AWAK LELAKI TAK BOLEH HARAP.
  1. Kalau ada awek cun beratur belakang awk masa nak cucuk duit kat atm, dengan segala hormat awk kasi dia beratur depan awk..konon awklah lelaki paling gentleman..tapi, bila ada mak cik pregnant berdiri depan awk dalam monorail, awk buat bodoh je. siap pura-pura tidur sebab xmau bersesak-sesak berdiri.. sah, AWAK LELAKI TAK BERTIMBANG RASA.
  1. Tiap kali lepas makan, awk hisap rokok sebatang dua..nampak je ade awek cun, makin semangat awk..awk rasa hisap rokok tu sangat cool..alahai, sebenarnya ramai perempuan dah 'reject' awk sebab diorang tanak cepat jadi janda. AWAK LELAKI YANG TAK PEKA.
  1. Bila awk bawak kereta, ada je awek baik dengan awk, awk tuduh perempuan tu gila harta..padahal perempuan tu tau awk punya kereta tu beli guna duit bapak awk..bukan harta awk tapi harta bapak awk. aduh, AWAK LELAKI PERASAN.
  1. Bila awk dengan kawan-kawan awk, awk suka gelak kuat-kuat. mencarut pun kuat2.. semua f**k, s**t, macam-II lagi smua awk nak sebut. awk rasa awk sempoi bila mencarut. tapi perempuan pandang AWAK LELAKI TAK BERADAB.
  1. Pergi tengok bola, tengok konsert, berapa mahal harga tiket pun awk sanggup..konon untuk kepuasan diri.. tapi pergi masjid hari Jumaat seminggu sekali, masuk pun free, awk liat..bab agama awk aci mengelat. herm... AWAK LELAKI TAK BOLEH BUAT SUAMI.
  1. Awk suka kutuk-II n gelak-II kat gambar perempuan-II kat fb..awk kata konon bajet cun..abih yg awk amik gambar jelir-II lidah yang konon rock sangat tuh, awk rasa cool ? haishh... AWAK LELAKI YANG TAK CERMIN DIRI..
  1. Time awek awk merajuk, berbakul-bakul awk kutuk. konon modal perempuan merajuk n air mata.. tapi bila awk mogok tak nak cakap dengan awek awk sebab sakit hati, tu kes apa plak.. wei, AWAK LELAKI EGO.
  1. awk hisap rokok awk rasa awk handsome. lepas tu puntung rokok awk buang merata-rata.. kadang2 bila awk rasa nak meludah, dekat mana-mana pun awk tak ambil peduli. alahai, AWAK LELAKI PENGOTOR.
p/s: tak semua lelaki macam nih dan bukan semua lelaki ada semua ciri2 nih.. 

sekadar menegur mana yang patut.. tidak bermaksud utk mengaibkan mana-II pihak. utk kaum ADAM, 
sem0ga awk-II semua dicucuri rahmat ALLAH SWT. utk kaum HAWA pula, bukan semua lelaki yang mempunyai sifat begini, oleh itu pilihlah yang terbaek antara yang terbaek.. sekadar berk0ngsi ilmu yang ada.. 

credits t0 : aliff cullen :)

SALAM UKHWAH FILAH, ASSALAMUALAIKUM :)

Friday, 27 January 2012

PROGRAM PERTUKARAN BUDAYA ANTARA PASUKAN BADAN BERUNIFORM MALAYSIA DENGAN PRAMUKA INDONESIA

assalamualaikum, salam sejahtera, salam perpaduan n salam 1 MALAYSIA.. Pada 25-29 November 2011, kementerian pelajaran malaysia telah mengadakan Lawatan ke PALEMBANG, SUMATERA INDONESIA.
pelajar dri setiap negeri diminta utk menghantar wakil bagi ngeri masing-masing. wakil yang dihantar oleh setiap negeri mestilah melalui badan beruniform yang berlainan. hal ini bertujuan utk meluaskan lagi pengetahuan pelajar tentang badan beruniform yang terdapat di Malaysia selain dapat berkenalan antara pasukan badan beruniform lain.

seramai 76 orang pelajar telah dipilih utk menjadi wakil kontijen Malaysia. negeri Kelantan telah menghantar 5 0rang wakil iaitu seramai 3 orang lelaki & 2 org prmpuan. pelajar yang telah dipilih utk menjadi wakil negeri Kelantan ialah
  • Amir Firdaus B. Mohd Suhaimu. SMKA.Melor, Kota Bharu. Sarjan KRS.
  • Mohamad Asyraf B. Mamat @ Mat Nazir. SMK.Bukit Jawa, Pasir puteh. Sarjan PKBM (DARAT).
  • Mohd Asyraf B. Nordin. SMK.Sultan Yahya Petra 1, Kuala Krai. Sarjan JPAM.
  • Siti Nadiah Bt. Zulkifli. SMKA.Naim Lilbanat, Kota Bharu. Ketua Pasukan PUTERI ISLAM.
  • Nur Fatimatul Awanis Bt. Mohd Kamal. SMK.Kubang Kerian 1, Kota Bharu. Staff Sarjan PBSM.(saya)
kami wakil dari KELANTAN akan menjaga maruah KELANTAN & akan mengharumkan nama MALAYSIA.. MALAYSIA BOLEH !

24 NOVEMBER 2011

9.00 pagi - 4.30 ptg : perjalanan ke ASRAMA 1 MALAYSIA
4.45 ptg : Daftar & check-in bilik ( 8 0rg 1 blik but blik kta0rg hnye ad 6 org 1 blik jdiy se0rg gru pngiring akan temankan kta0rg :D )
6.00 ptg : taklimat dari penyelia dari KPM. kta0rg dibahagikan lam 3 kumpulan. saya berada lam kumpulan 2.
7.00 ptg : makan (kat sni kta0rg mkn 6 kali sehari. byk kan ? ALHAMDULILLAH ! memang takkan ada yang kebulur lah >,< )
8.30 mlm : berkumpul kat dewan asrama, sedikit taklimat dari TUAN ARIFFIN & ENCIK NAZA. taklimat utk pergerakan di INDONESIA turut disertakan.



tuan ariffin :)


jadual kta0rg :D

10.45 mlm : makan lagi :D then trus masuk tidur

25 NOVEMBER 2011

5.45 pagi - 7 pagi : solat subuh ( qiamullai yang dipimpin oleh ustaz haji anuar )


7.30 pagi - 8.10 pagi : nyanyian lagu negaraku dan perbarisan.
8.10 pagi - 8.40 pagi : breakfast ^^
8.40 pagi - 9.30 pagi : latihan kawad bagi membuat penyelarasan kawad kaki.

kumpulan 1 yang diketuai oleh amri :]

kumpulan 2 yang diketuai oleh azzim :]

kumpulan 3 yang diketuai oleh izzat :]

kitaorang berkawad dengan semangat yang waja ! :D

9.30 pagi - 10.10 pagi : ice breaking



10.10 pagi - 10.30 pagi : makan tengahari
10.30 pagi - 10.40 pagi : taklimat team building
10.40 pagi - 11.50 pagi : team building

kat0rg maen spider wall

electric wire
da guys :'>

da girls :']

kedy ! u're r0ck babes :D

hani, ct & saya

g0 kedy g0 !

hati2 ea fara !

menunggu giliran :]

ikatan kasih sayang tak smpt nk ambik gambar -.-'
( objektif sume game diatas ialah : dapat berkenalan n menyesuaikan dri, 
menerima teguran & yang penting sekali teamw0rk :] )

12.00 tghari - 2.30 ptg : aktiviti bebas.
( disebabkan 25 november jatuh pd hari jumaat,sume pelajar lelaki harus ke masjid utk menunaikan s0lat jumaat. )
2.30 ptg - 4.30 ptg : latihan kebudayaan ( b0ria lar ! >,< )

kumpulan 2 buat dem0 :D

4.30 ptg - 5 ptg : solat
5 ptg - 5.30 ptg : taklimat penerbangan
  • pelajar dibahagikan kpd 2 kumpulan iaitu kumpulam 20 & kumpulan 70.
5.30 ptg - 7 ptg : sambung latihan kebudayan ( b0ria lagi ! )
7 ptg - 7.15 ptg : makan !
7.15 mlm - 9 mlm : rehat n s0lat
9 mlm - 10 mlm : pembahagian pasp0rt, baju, t0pi dan beg ! :D



10 mlm : rehearsal persembahan kebudayaan ! b0ria :D
saya, ct, annur, ika n pqah :)
0keyh..muka ktaorang y keletihan but still happy :D

kump 2 lar ni :D (berb0ria !)

12 mlm : tidur + kemas nk naek flight es0k :)

26 NOVEMBER 2011

seperti biase bangun pg, mandi, s0lat subuh dan breakfast. kta0rg bergmbr kumpulan sebelum bertolak



m0rning sunshine :)
saya NUR FATIMATUL AWANIS MOHD KAMAL :]


 kami tetap kawan :)
annur elia ( terengganu ) + saya

dan kami :)



kumpulan 1

kumpulan 2 

kumpulan 3



11 pg - 12.30 tghari : perjalanan ke LCCT terminal airp0rt !


sedikit taklimat dari CIKGU HAMZAH


masing-masing sibuk dengan hal sendiri

12.30 tghari - 2.30 ptg :rehat, s0lat, makan
2.30 ptg - 3 ptg : pembahagian pasp0rt, imegresen check-0ut ! tggu kat balai pelepasan.
alyah dari melaka & pkah dri kedah

hani dari melaka :)

kami berteman :'>

dalam flight :]

5 ptg - 7ptg : terbang ke palembang ! :>
sampai PALEMBANG ! tmpt pertama yang dituju 


----->
makanan kat cni best but air dye..argghhh ! tak m'hilgkan dahaga -.-'
setelah siap bersantap, kami terus ke tmpt penginapan selama 3hari 3malam kami di PALEMBANG.

HOTEL GRAND DUTA :]

27 NOVEMBER 2011

masa di INDONESIA lewat 1 jam dari waktu MALAYSIA mknanya, kalau kat MALAYSIA pukul 8, kat sana baru pkul 7 pagi :D
7 pg : makan, breakfast bagai + taklimat
  • setiap kali nk bertolak kne kumpul 1/2 jam lebih awal
  • patuhi keselamatan 
  • pastikan disiplin dijaga & patuhi waktu ! 
8 pg : naik bas ! 

 jalan-jalan ! city t0ur ! :D
kant0r wali k0ta aka balai daerah

terus ker BENTENG KUTO BESAR !
atau dikenali juga sbgai BENTENG KOTA BESAR

saya & hafeez :)


kontijen MALAYSIA sempat bergambar disini utk kenang-kenangan

setelah bergambar kami menyusuri SUNGAI MUSI dengan menaiki bot.
pengalaman pertama menaiki bot amat2 menakjubkan.
  • terdiri dari 9 batang sungai dan bertemu menjadi sungai musi
  • sungai musi mempunyai kedalaman sedalam 50 meter
  • panjang sungai ini ialah 1132km
  • sungai musi membahagi 2 wilayah KOTA PALEMBANG iaitu HULU & HILIR
  • sungai musi merupakan sungai terpanjang di SUMATERA INDONESIA.
  • msyarakat di sini menggunakan air sungai utk keperluan harian.
danial, abu laith dan ustaz anuar :)

danial, fara, saya dan alif :]


jambatan AMPERA yang bermksud AMANAH PENDERITAAN RAKYAT :)
  • dibangunkan pada tahun 1952
  • nama lama : JAMBATAN BUNGKARNO
  • jambatan termegah & boleh diangkat pada suatu ketika dahulu.
  • panjang jambatan ini ialah 1170 meter
  • jarak dari permukaan air ialah 11'5 meter
  • beratnya ialah seberat 9940 ribu tan  


sahabat :)

9.40 pg - 10.20 pg : sampai di PULAU KEMARO @ dikenali sbgai PULAU KEMARAU

pintu msuk ke PULAU KEMARO

TOKONG @ MENARA PAGODA..dikatakan tempat suci untuk para penganut TIONG HWA.

asal usul PULAU KEMARO

saya, fara & abu laith :']


hafeez bersama kanak2 yang berada di PULAU KEMARO.
sangat3 terharu :')

11.30 tghari - 12.30 tghari : ke sanatap sederhana utk mkn tghari :)

makanan kat sini mmg class ! best sgt.. lauk cabai -..-'


taman tasik di sblh jalan utama :)

12.30 tghari : perjalanan ke masjid KIAI MUARA OGAN utk s0lat dan berehat


saya :)


2.15 ptg - 2.50 ptg : perjalanan ke STADIUM GELORA SRIWIJAYA
2.50 ptg : smpai di STADIUM GELORA SRIWIJAYA ( tempat berlangsungnya sukan SEA baru2 ini )
hani , kedy , chitra , pkah dan saya :]
( belakang : anas & hafeez )

4.30 ptg : melawat masjid agung iaitu masjid yang terbesar dan paling terkenal di PALEMBANG :D
besar d0k ? hahaa.. :D kitaorg sempat bergambar kenangan kat sini.

kitaorang senior :>
anuar, wawa & razif :)

k0ntijen KELANTAN :D
nadiah,asyraf nordin,luqman afifi(kedah),amir,asyraf bj n saya(wawa)
saya + fara (selangor)

berf0to :]


5.20 ptg : mkn,rehat (dalam bas) hewhewhew :3
6.15 ptg - 8.45 mlm : sh0pping time ! :D 
9 mlm : refleksi + rehat..

28 NOVEMBER 2011 ( saat + hari + masa yang dinantikan )

4.30 pg - 5 pg : s0lat di masjid WANITA PALEMBANG
6 pg - 8 pg : makan, kumpul & taklimat..kitaorg mempunyai 3 kumpulan,
berunif0rm ^,^/

8 pg : perjalanan ke SMA NEGERI 1 PALEMBANG :]
  • kumpulan 1 ke SMA PLUS 17 PALEMBANG
  • kumpulan 2 ke SMA NEGERI 1 PALEMBANG
  • kumpulan 3 ke SMP NEGERI 1 PALEMBANG

 

  




kami dialu-alukan dengan penuh s0pan disana.. :) kami turut dipersembahkan persembahan pancaragam.

sejurus semua aktiviti selesai, kami ke PASAR 16.. bersh0ping :D

NUR FATIMATUL AWANIS : WAWA


ini member 1 kumpulan ngan saya, abu laith dari perak

6 ptg : makan lagi kat sebuah restoran masakan padang.. makanan kat sini amat2 nenepati citarasa saya >,<

m0numen ker ni ? tak lar, ne tugu restoren tmpt kitaorg akan menjamu selera :D

kami :'>

mereka :'>
saya dan aizat :)


snapsh0t time :))
kami kawan sampai beble ^^,

qilla, ika n me (wawa)
yeah ! muka kami c0mot -,-
abu laith, saya, asyraf + saidi~ mereka her0 semalaya !

29 NOVEMBER 2011

hari terakhir berada di PALEMBANG membuatkan kami semua berasa sayu.. seminggu bersama sudah cukup membuatkan kami akrab dan berteman.. setelah siap berkemas,makan pagi, kami bert0lak ke lapangan terbang.sebelum itu, kami sekali lagi ke rest0ran santap sederhana utk makan tengahari.
elle, wawa (saya ) + kedy [ i l0ve u 0lls sis ]
kami r0omate :')
asyraf ! my big br0 :)



setelah siap menjamu selera, kami trus ke lapangan terbang..

nadiah(kelantan) n nuha(terengganu)

keletihan menuggun :'>
syakir (memgang kamera ), arif, aliff + hizlan :)
rndu kam0o lar budak2 :)
hizlan + aizat ( diorang memang member y superb kelakar :') )

luqman afifi dri kedah ( malu-malu plak >,< )

annur y c0mel.. fara tertidur :)

ckgu FAIZAL..asyik dia jer ambik gmbr, sekarang wa pula yg ambil gmbr ckgu :)

syakir + arif ( rindu sangat :'> )

muka-muka keletihan :]
bess tertidur~ iylia khusyuk baca n0vel (:

faizal yang demam -.-
faizal lagi.. kawan selamanya :D

nuha, wawa (saya) + nadiah :']



setelah penat menunggu..waktu bert0lak sepatutnya pkul 5ptg tetapi dsbbkan ad masalah cuaca, flight kami delay.. jam 7mlm kami bertolak balik :')

there's 0ur flight :)

zizan.dinie + asyraf :)

teman selamanya =']

nadiah, amin, asyraf bj >,<

sampai di ASRAMA 1 MALAYSIA :)

pengalaman saya menyertai pr0gram ini tak akan saya lupakan smpai bila-bila..
persahabatan yang terjalin tak kan terungkai :)
saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kpd pihak KEMENTERIAN PELAJARAN 
MALAYSIA kerana telah memberi peluang kepada saya utk menyertai program ini.
tidak lupa juga kpada guru2 pengiring kami..terima kasih.

DISEDIAKAN OLEH :
  • NUR FATIMATUL AWANIS BT. MOHD KAMAL
  • SEK.MEN.KEB.KUBANG KERIAN 1, KOTA BHARU, KELANTAN